חלקכם בטח יתהו – מה זאת אומרת "קהילה בשלה" – מה, האם קהילה היא סוג של פרי או ירק ?
ובכן, בערך – קהילה היא סוג של מבנה חברתי (שמורכב כמובן מאנשים) וכמו למרבית הדברים הסובבים אותנו גם לקהילה של מחזורים ושלבי התפתחות/חיים.
יש אומרים שהובלת קהילה הוא משהו אינטואיטיבי שהפיתוח שלו ועשיה במסגרתו מתבססת על תחושת בטן, התארגנות שבמסגרתה אין שם באמת "נכון" ו"לא נכון", שיטות ותהליכי עבודה סדורים ומאורגנים.
אכן ישנן שלל קבוצות וקהילות שהתקבצו בעזרת הפלטפורמה של פייסבוק שמצליחות בצורה מעוררת השראה שמובלות על ידי אנשים שונים ומוכשרים שפשוט יודעים "איך לעשות זאת"איך לחבר את האנשים, להביא ערך, להנחות, להפיק, ליצור שיתופי פעולה ושותפויות ועוד.
בנקודה זאת נשאלת השאלה – האם הובלת קהילה היא מקצוע?
ה יש בתוך המקצוע הזה שהוא שונה מתפקידים או מיומנויות אחרות הנדרשות בעולם העבודה של "דור הענן" ? כדי לענות על השאלה הזאת פיתחנו רעי דישון ואני את הקורס למובילי קהילות (דיגיטליות) וארגונים. במהלך הקורס אנו מביאים תפיסות ומתודולוגיות של התחום והמקצוע הזה מארגונים ומומחים שונים בעולם.
אחת החברות שאני עוקבת אחריהן כבר שנים רבות (ואפילו זכיתי להיפגש עם חלק מהצוות שלהם לפני מספר שנים במסגרת נסיעה עבודה לארה"ב היא חברת Community Round Table. החברת פיתחה בין השאר מודל אשר בוחן את מידת הבשלות של הקהילה, ומבחין בין ארבע תקופות זמןשונות של הקהילה:
- השלב היררכי
- קהילה מתהווה
- קהילה
- ארגון רשתי או רשת של קהילות.
כל אחד מהשלבים ניתן לבחון לפי פרמטרים משמעותיים שונים – אסטרטגיה, מנהיגות, תרבות, ניהול קהילה, תוכן ופעילויות, כלים, מדדים והערכה שעוזרים לנו להבין בצורה הטובה ביותר את המקום בו הקהילה שלנו נמצאת ועל פי ההבנה הזאת לתת את ההתייחסות והמענה המיטבי לפרמטרים שדורשים התיחסות ויעזרו להתפתתת ולעבור משלב לשלב
מכיוון שאין קהילה דומה לאחותה תמיד יהיו קהילות בהן חלק מהמאפיינים נמצאים ברמת בשלות גבוהה לצד מאפיינים אחרים בהם רמת הבשלות נמוכה יותר.
.
פרטים והסברים על המודל ניתן לקרוא במאמר קהילות קהילות קהילות
נשאלה השאלה – איפה המודל הזה פוגש אותנו ואת הקהילה (או ארגון) עליו אנו שוקדים
כדי לענות על השאלה הזאת חברת Community Round Table פיתחה שאלון אשר בוחן את הפרמטרים השונים של הקהילה .
השאלות בשאלון יעזרו לכם להבין את מידת הבשלות של הקהילה שלכם, על ידי מתן ניקוד עבור על אחד משמונת הכישורים של מודל בשלות הקהילה.
בכדי לענות על השאלות יש להקדיש כ- 10 עד 15 דקות למילוי ובסיומו תוכלו לקבל למייל משוב ואת תמונת המצב שלכם.
קחו לכם 10 דקות לבחון היכן נמצאת הקהילה (ואולי גם לשתף עמיתים נוספים מהצוות המוביל או אפילו לברר עם חברי ומשתתפי הקהילה – פרספקטיבות שונות יכולות ליצור בהירות עוד יותר גדולה ולהבין היכן ישנם פערים שדורשים התייחסות או גישור.
אם עניתם על השאלון – נשמח מאוד שתוכלו לספר לנו מה היו התוצאות שלו, וכיצד זה עוזר לכם להבין את הפערים בין מה שיש לכם כיום לבין המקום שאליו אתם רוצים להגיע.
בדקו את עצמכם למעבר לשאלון הערכה קהילתי |
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אתכם:
סרטון: קהילת חדשנות של משרד עורכי הדין גורניצקי ושות (GNY)
השתתפות, מעורבות, מחויבות ומכירות בקהילה – Community Health Check
סרטון: קהילת פורשי אמ"ן – סוג של קהילת בוגרים
מה קרה בשנת 2021 בתחום הובלת קהילות דיגיטליות – ממצאי מחקר