ההתמחות המקצועית לי היא בעבודה עם ארגונים, בליווי של תהליכי שינוי טכנולוגיים בארגונים בעולם של למידה, ידע וקהילות – לא בדיוק בתחום הגיל השלישי. אך במשך השנים צברתי ניסיון רב ממקור ראשון באוריינות דיגיטלית לגיל הזה – מהורי היקרים. שנים אני עוזרת ותומכת בכל מה שקשור למיומנויות המחשב. אמי ואבי הם "הלקוחות הקבועים שלי" בכל מה שקשור לתפעול של המחשב מקרוב ומרחוק.
כמו רבים וטובים הם נחושים ללמוד ולהכיר ולעבוד עם הכלים הדיגיטליים הללו למרות שהם ממש לא קלים להם.
אמא שלי כותבת היום ספר על המשפחה ובשנתיים האחרונות למדה לעבוד על מיזוג מסמכים והערות על מסמכים בוורד,(WORD), למדה לשלב תמונות מהמייל, הווצאפ והמחשב, ולהעביר קבצים מתיקיה לתיקיה. לאחרונה אפילו לימדתי אותה לכתוב הערות על קבצי ה- PDF שעורכת הספר שולחת אליה למייל והיא מעבירה למאגר שנמצא בדרופבוקס. (DROPBOX)
מדהים אותי בכל פעם מחדש לראות שמחדש קיימת נחישות ללמוד מידע טכנולוגי חדש ומאידך – הקושי להטמיע. בתהליך הלמידה היא צריכה מדי פעם לעבור ומחדש ללמוד את הפעולות הטכניות שעבורי הן כל כך טבעיות.
והיא ממש לא היחידה בתחום.
יש לי לקוחה נוספת, אשר בארגון שלה הטמענו סביבת עבודה דיגיטלית. גם היא כבר באוכלוסיית הגיל השלישי ובכל פעם היא מתקשרת אלי לשאול לגבי שאלה טכנית תפעולית קטנה. אני יודעת שאלה פעולות שהיא כבר התנסה בהן, ושלמדנו יחד. ואני – בסבלנות רבה מסבירה שוב ושוב.
אתגר ההטמעה הוא אתגר גדול וצריך לזכור את סדר הפעולות הנדרשות על מנת להגיע לפעולה מבוקשת.
יש בליבי יחס חם ומכבד את אוכלוסיית הגיל השלישי. אני רואה את האתגרים שהם מציבים לעצמם ונפעמת בכל פעם מחדש מהנחישות שלהם ללמוד ולבצע!
גם אני מציעה למי שמעוניין הדרכה אישית על מיומנוית וכלים טכנולוגיים שונים.
לאחרונה יצא לי לשוחח עם אחת הבוגרות הראשונות שלנו סביב ניסיון לעשות משהו יחד עבור אוכלוסיות הגיל השלישי. סמדר שמואל – ותיקה ברשת – עוסקת היום בהדרכה של מבוגרים בנבכי הרשת והדיגיטל.
סמדר השתתפה באחד הקורסים הראשונים שלנו למובילי קהילות דיגיטליות. בסרטון סמדר מספרת על אתגרי הגיל השלישי ועל המידע השימושי והחשוב שרכשה בקורס.
אמנם קהילה לגיל השלישי היא עדיין לא הקימה, אך לקחה מתוך הקורס שלנו תפיסות תהליכים וכלים שבהם היא עושה שימוש בהדרכת המבוגרים.
קהילות בגיל השלישי
חשוב לי לציין שישנה התעניינות רבה בנושא של קהילות בגיל השלישי. יש הרבה יוזמות שמטרתן לחבר יחד את אוכלוסיית הגיל השלישי עם שימוש בטכנולוגיות כמו הפעלת הזום, הסקייפ ועוד. עם פרוץ מגפת הקורונה, הסגר ים והבידודים , אוכלוסיית המבוגרים, יותר מכולם נשארה לבד, בלי יכולת לפגוש את הנכדים, הילדים והחברים אך עם צורך עז לעשות את הקפיצה הטכנולוגית הנדרשת כדי לשמור על הקשראיתם..
כולכם בוודאי חוויתם את המצב הזה בחגים הוירטואליים, את הניתוק והצורך להתגבר על הפער הטכנולוגי עם ההורים שלנו.
ישנן לא מעט יוזמות של קהילות בגיל השלישי. אחת היוזמות המעניינות בתחום היא של ד"ר יורם גורדון היזם והמוביל של "ר.ק.מה"- חממה למובילי קהילות הגיל השלישי.
ד"ר גורדון אירח מפגש שעוסק באתגרים ותהליכים אישיים, חברתיים וכלכליים בחברה מזדקנת – הזדמנויות ותפקידים של יועצים ארגוניים בהתמודדות עם אתגרים אלו
במפגש בחנו את השאלה מה הן ההזדמנויות הנובעות מהארכת משך החיים והגידול בחלק היחסי של אוכלוסיית המבוגרים הפעילים עבור הפיתוח הארגוני ועבור היועצים? נעשה זאת על בסיס הצעות להמשגה מחדש והדגמה של תהליכים שכבר מתקיימים בישראל.
ניתן לצפות בהקלטה של המפגש בחינם לחברי קהילת פ.א.י ובעלות של 50 ₪ לאורחים. צרו איתי קשר לפרטים נוספים.
קבוצה נוספת אשר פועלת בתחום היא עמותת AgingIl וגם היא מובילה פעילויות רבות בתחום הגיל השלישי.
אורלי רביד – בוגרת נוספת של הקורסים שלנו משתתפת אף היא ביוזמות עבור הגיל השלישי בסרטון קהילת החדשנות – AgingIL
ישנה גם קבוצה בפייסבוק של מובילי טכנולוגיה ויזמות לגיל השלישי שגם שם עולים נושאים רבים מעניינים.
מהקורסים השונים שלנו יצאו כבר מספר משתתפים אשר פועלים לקדם קהילות דיגיטליות באוכלוסיית הגיל השלישי. הקורונה לימדה אותנו שקפיצת המדרגה הדיגיטלית הזאת היא נדרשת עבורם. אוכלוסיית הגיל השלישי היא גדולה ויש לאנשיה הרבה זמן פנוי וניסיון רב שנים בתחומים מגוונים. הם רוצים להישאר מחוברים יחד, להניע ולקדם פעילויות, לייצר ולעבוד יחד. ובעיקר יש להם שאיפות ואנרגיות להמשיך ולהביא ערך לקהילה לסביבה ולכולם.
אז הנושא הזה מעניין אתכם, אתם מוזמנים להצטרף לפעילויות השונות ולתרום עבור אוכלוסיית הגיל השלישי שהם ההורים שלי ושלכם!