האם יש מקום לשיתוף ול"חכמת ההמון" בארגונים? ומה הקשר שלהם לחשיבה אקולוגית? שלוש דוגמאות של מגמות חדשות שיעוררו אתכם לחשוב שנית.

כיצד מגיב מנהל על תגובה כנה וביקורתית של עובדים בחברה על דברים שעשה או אמר? כיצד יגיבו מנהלים שאת/ה מכירים?  כתבה בדה מרקר דיווחה על "התגובה המדהימה של המיליארדר לעובד שהעיר לו על טעות". הכתבה, שזכתה לעניין רב וליותר מ-1300 שיתופים בפייסבוק, סיפרה על המיליארדר ריי דליו, המייסד ומנכ"ל במשותף של קרן ברידג'ווטר שהגיב בחיוב על ביקורת נוקבת במיוחד שקיבל מאחד היועצים בחברה. ריי דליו זכה לכינוי הנכסף "סטיב ג'ובס של עולם ההשקעות". מה הופך אותו לדמות מעוררת עניין והערכה כזאת?

Ray Delio

(ריי דליו, מקור: YouTube)

עיון מעמיק יותר בכתבה, המתבססת על הספר "Originals: How Non-Conformists Move the World" של אדם גרנט, מעלה כי דליו מעודד חשיבה עצמאית, גישה ביקורתית ושיתוף פומבי של דעות בקרב העובדים. במקום תהליכי קבלת החלטות מבוססי היררכיה, מתקיימים בחברה תהליכי קבלת החלטות המבוססים על כישורים, כאשר כל העמדות של כל העובדים מקבלות ביטוי. "הטיעונים החזקים ביותר הם שקובעים איזו החלטה תתקבל". גישה זו, של "חכמת ההמון בארגונים", שמתבססת על חשיבה משותפת, שיקול דעת ומשוב ולא על החלטה של מנהלים בודדים וגם לא על הצבעה דמוקרטית, הם ביטוי לתהליך של משוב רב כיווני, רשת של קשרי גומלין והצלחה שמבוססת על כישורים ומיומנות. כמו בטבע – ביטוי לחשיבה מערכתית ולגישה אקולוגית

סוד הזריזות של מפתחי התוכנה באינטרנט

גישה זו של קרן ברידג'ווטר, מזכירה את גישת הפיתוח של פרויקטי תוכנה שמקובלים מאוד כיום בחברות סטארט-אפ רבות ובחברות תוכנה שמובילות את המהפיכה הדינמית של האינטרנט ושל אפליקציות המובייל. הגישה הידועה בשם Agile Development קיבלה ביטוי מלא לראשונה ב-Agile Manifesto שפרסמה ב-2001 קבוצה של 17 מפתחי תוכנה, שנפגשו לדון בדרכים קלות ומהירות יותר לפיתוח תוכנה מאשר היה מקובל בתקופתם. הגישה החדשה שפיתחו, שמה דגש על גישה של שיתוף ועזרה הדדית.  "individuals and interactions over processes and tools, working software over comprehensive documentation, customer collaboration over contract negotiation, and responding to change over following a plan".

Daily_sprint_meeting

(מפגש Daily Scrum בחברת תוכנה. מקור: Wikipedia)

האם זה מזכיר את הגישה של ריי דליו?  הנה שוב ביטוי לתהליכי שיתוף ומשוב רב כיווניים, מהליכים מחזוריים ולא לינאריים, תגובה זריזה לאירועים משתנים, יכולת תיקון עצמי. כמו שיבולת שמתכופפת כשסופה עוברת, או יער שמתחדש אחרי שנכרת – תהליכים אקולוגיים שיוצרים חוסן ומעודדים צמיחה והתחדשות. אלו תהליכים מחזוריים ספירליים שמעודדים יעילות וזריזות, שונים כל כך מגישת המכונה ופס הייצור התעשייתי שאפיינה את עולם התוכנה קודם לכן. סוד הקסם וההצלחה של האינטרנט ושל המדיות הדיגיטליות והניידות. האם גישה זו יכולה להתקיים רק בעולם פיתוח התוכנה? מה יקרה לארגונים מסורתיים יותר אם יאמצו אותה? האם יוכלו גם לזנק קדימה ולעקוף את מתחריהם?

מנהלים בגישה של משחקי מחשב

תהליכי החשיבה וקבלת ההחלטות בקרן ברידג'ווטר מתבססים במידה רבה על "ניקוד מהימנות" שצוברים העובדים. הניקוד הולך ומצטבר בעקבות ההצלחה של דעות וידע שמשתף העובד. כמו שחקן במשחקי מחשב, שצובר נקודות ועולה מרמה לרמה במשחק, כך גם העובדים מקבלים ניקוד מצטבר.

הניקוד מציף עובדים שהראו שיקול דעת, ידע, חשיבה מקורית ומהימנות ונותן משנה תוקף להבעת דעות שלהם בעתיד. גישה זאת, המכונה גם בשם Gamification, מתבססת על אותם הכללים שמצליחים במשחקי מחשב כדי להעצים עובדים ולעודד אותם לשתף. גם היא משקפת למידה מהטבע, מתהליכים של למידה מנסיון, משוב, תגמול חיובי, תגובה ותוצאה וכתוצאה מכך, התפתחות הדרגתית המתבססת על הצלחה, התאמה וקשרי גומלין. ארגונים מסוימים לקחו זאת אף יותר רחוק ועודדו את עובדיהם לשחק משחקי מחשב קבוצתיים בפועל. כך לדוגמה בחברת התקשורת הדרום-קוריאנית SK Telecom, שאף זכתה שנתיים ברציפות (2013-2014) באליפות הבינלאומית למשחק מקוון קבוצתי נחשב במיוחד – League of Legends.

SK_Telecom_T1_at_LoL_World_Championship_2013

(צוות מחברת SK Telecom הדרום קוריאנית באליפות העולמית של המשחק League of Legends. מקור: Wikipedia)

נכון, גם בטבע יש דוגמאות לחברות נוקשות והיררכיות של בעלי חיים מסוימים אבל חברות אלו אינן יכולות לעמוד בזכות עצמן. הן תלויות במארג האקולוגי הכולל ובתנאי הסביבה המשתנים. גם בהיסטוריה של הטבע, כמו בהיסטוריה של חברות וארגונים, יש דוגמאות רבות מספור למינים שנכחדו ונעלמו, בעוד שמינים אחרים, סתגלניים, זריזים וחדשניים יותר, החליפו אותם על במת ההיסטוריה. האם אנו יכולים ללמוד מנסיונם של אחרים, בטבע ובעסקים כאחד, ולאמץ את הגישות שהוכיחו את הצלחתן לאורך זמן?

 

יעניין אותכם לקרוא

https://socialknowledge.co.il/ourservices/