אביגדור שרון

טוב, אז מה? מה המשמעות שלו לגבינו?

בתום תהליך עבודה מרתוני, סיימה ועדת המומחים את הפרק האחרון בטיוטת התקן החדש: "ת"י 30401 מערכות לניהול ידע – דרישות". בחודש הקרוב הוא ייצא לאור ויפורסם.

את הידע והניסיון המצטברים שלנו ושל עשרות מומחים מרחבי העולם יצקנו לתוך התקן הזה – תחילה, פיתוח התקן הבין-לאומי לדרישות עבור מערכות לניהול ידע Knowledge management systems — Requirements ISO 30401. מכון התקנים הישראלי יזם את הכנתו. ד"ר מוריה לוי עמדה בראשות וועדת המומחים, ד"ר אלי מירון ואני השתתפנו בכתיבתו ואיתנו מומחים רבים ממדינות שונות. יחד, ניסחנו וליטשנו צעד צעד את התקן. עם פרסום התקן על ידי ארגון התקינה הבין לאומי, החלה עבודת אימוצו כתקן לניהול ידע גם בישראל. את התהליך ואת עבודת הוועדה ריכזה עינת שטיין במכון התקנים הישראלי. בפיתוח התקן הישראלי השתתפו ד"ר מוריה לוי, מנכ"לית ROM Knowledgeware;  עדי חן מנקר, מנהלת הידע בתעשייה האווירית; עו"ד ישראל פישר, מוביל חברת ה-Startup Otica לקהילות ידע בתחום המשפטי; מירב עמיר בן אבי, מנהלת תחום איכות וניהול ידע במשרד הביטחון ואני, אביגדור שרון, מנהל הפיתוח והיישום של פתרונות ידע ב-Social Knowledge.

בסוף אוגוסט הצגתי את התקן החדש בישיבה של הוועדה המרכזית של מכון התקנים. חברי הוועדה אישרו אותו פה אחד. היה ברור להם מה התרומה של התקן החדש לארגונים מכל הסוגים. כיצד הוא מכוון, מנחה ומגדיר בבירור מה חשוב לעשות בתחום הערפילי של ידע בארגונים. אנו חיים בעולם עתיר ידע, שבו פיתוח מוצרים, שירותים ועבודה מול לקוחות מבוססים על ידע ועל ניסיון, שבו יתרון תחרותי והישרדות של ארגונים תלויים בפיתוח של ידע חדש ובשימוש היעיל בידע קיים. ובכל זאת, זהו תחום מעורפל שרב בו הנסתר על הנגלה. בקלות רבה אפשר לטעות בו, למעוד וליפול למלכודות, שארגונים המנוסים בניהול ידע ידלגו מעליהן בקלילות.

התקן מהודק ומחושב היטב. לכל פסקה חשיבות וכל משפט נוסח בקפידה. התקן מציג בשפה קצרה ומדויקת את מרכיבי היסוד החשובים, שנדרשים בכל ארגון שרוצה להשתמש בחוכמה בידע שנמצא בתוכו. תקן רזה, ספרטני ומדויק, המבהיר מה חשוב וחיוני לעשות בארגונים כדי להפיק את המירב מהידע הקיים וכדי לפתח ידע חדש, ועם זאת נמנע בעקביות מלהגדיר באילו כלים ומערכות להשתמש – כי כל ארגון שונה מחברו, בכל ארגון יש מערך שיקולים שונה, יש הרבה מוצרים ופלטפורמות איכותיות בשוק והוא משתנה ללא הרף. לכן הדגש הוא על ה-"מה" אבל לא על ה-"איך". זה כל ארגון יחליט לפי שיקוליו שלו

תקן הדרישות למערכות ניהול ידע בארגון פוּתח בדומה לתקני ניהול אחרים, בפורמט האחיד והמחייב לתקני מערכות ניהול, (high level structure (HLS של ארגון התקינה הבין-לאומי ISO וזאת בדומה לתקנים כגון ת"י 9001 למערכות ניהול איכות ות"י 14001 למערכת ניהול סביבתי.  מטרותיו של המבנה האחיד הן להשיג עקביות בין תקני מערכות הניהול, לשפר את ההתאמה ביניהם, להפוך את התקנים למובנים יותר עבור המשתמשים ולהקל על שילוב, יישום והטמעה של מספר תקנים יחדיו בארגונים. כל זאת, על ידי אספקת מבנה אחיד ומוסכם, טקסט ליבה אחיד ומונחים והגדרות משותפות בנושאים הגנריים המשותפים לכלל מערכות הניהול. נושאים אלה מופיעים באופן עקבי ומחברים בין תקני הניהול השונים.

בעידן שבו עבודות שגרתיות מוחלפות על ידי תוכנות מחשב, בינה מלאכותית, רובוטים ואפליקציות דיגיטליות, יש חשיבות רבה לחוכמת החיים, הניסיון, הידע המקצועי, קשרי האנוש ויכולות אחרות שרק בני אדם יכולים להם. זהו עולם העבודה של היום והוא עתיר ידע. התקן מגדיר דרישות מחייבות וחיוניות לארגונים כדי לוודא שהם אכן מנהלים את מערך הידע שלהם בצורה יעילה. לכן, זהו מסמך דרישות לצרכי התעדה ולא רק מסמך הנחיות.  עם זאת, הוא ניתן להתאמה בקלות לכל ארגון וארגון, לפי מבנהו, שיטות העבודה שבו וההעדפות הטכנולוגיות שלו.

התקן הישראלי החדש ת"י 30401 בא במקומו של התקן הישראלי הקיים ת"י 25006. הוא ייתן לכם כיוון ברור על המרכיבים החיוניים שחשוב לדאוג להם כדי לפתח, להשתמש ולשמור בידע האמיתי שלכם – זה שיש לכם ולרוב לא יודעים שהוא קיים ואיך להשתמש בו בחכמה. התקן הוא כלי חשוב להשגת הובלה תחרותית, לעידוד מצוינות וחדשנות. פעמים רבות לקוחות שלכם בעולם מצפים לראות עמידה בתקן, כי זה ביטוי להתנהלות מקצועית.

רוצים לוודא שאתם עובדים לפי התקן? ליישם ולהפיק ממנו ערך? לוודא שאתם אכן מנצלים ומפתחים את הידע החבוי אצלכם באופן מיטבי? כדאי לחשוב איך אתם מתחילים לדאוג להתעדה וליישום התקן בארגון שלכם. ברור, נשמח לסייע לכם בסדנת הכנה, בהכרות מעמיקה עם התקן ועם היתרונות שלו בשבילכם או בהנחיה של התאמת התקן לארגון שלכם, כך שישיג תועלת מיטבית ובליווי תהליך ההתעדה.

לפרטים מלאים על הסדנה: הכן אתר ארגונך לתקן ניהול הידע

 

עוד על תקן ניהול הידע:

סדנה: הכן את ארגונך לתקן ניהול הידע

הנה הוא מגיע – התקן הישראלי החדש לניהול ידע

תקן ישראלי חדש לניהול ידע – מה המשמעות שלו לגבינו

תקן בינלאומי חדש יסייע לפזר את הערפל מעל המשאב החשוב ביותר לצמיחה